top of page

REFORMER PİLATES

Reformer diğer pilates aletlerinin arasında en çok bilinen ve kullanılmakta olanıdır. Üzerinde yatılan platform, hareket eden kızaklı bir bölümden oluşur, bu bölüm farklı farklı zorluk dereceleri olan yaylarla desteklenir ve footbar dediğimiz genellikle ayakların dayandığı bölüme bağlanır. Bu hareketli platform üzerinde omuzların dayanacağı omuz destek ünitesi bulunur. Bunun yanı sıra  başın yerleşeceği bir ufak bölüm daha bulunmaktadır.

ALETLİ PİLATES 

Önemli not 1:
Reformer üzerinde egzersiz yaparken, amaç güç kazanmak, vücudu kendi sınırları içinde doğru şekilde esnetmek, denge merkezini, postür bozukluklarını düzeltmek ve tüm bunlar esnasında doğru nefes, doğru tempo, odaklanma ve akıcı hareket ilkelerine sadık kalmaktır. Derslerde dengeli bir bütünlük olmalıdır; çünkü, amaç sadece belirli kas gruplarını şişirmek ya da büyütmek değil, esnetip uzatarak kuvvetlendirmektir.

Önemli not 2:
Pilates tüm dünyada kabul gördüğü üzere fizyoterapi temelli  bir rehabilitasyon yöntemidir. Kas ve iskelet sisteminde oluşabilecek problemleri engellemek için koruyucu olarak uygulanabileceği gibi kas ve iskelet sisteminde meydana gelen problemler (belfıtıgı ,boyun fıtıgı, boyun düzleşmesi, skolyoz,kifoz,lordosis vb)  sonrası da doktor ve fizyoterapistlerin tedavileri ardından, tedaviyi destekleyici amaçlı,  ciddi eğitimlerden geçmiş eğitmenler yardımıyla yapılan egzersizlerin, sürekli hale getirilmesi gerekir.


NEDEN PİLATES?

İstatistikler, her 10 kişiden 8`inin  yaşamının bir döneminde, iskelet ve kas sistemi sorunun etkisi altında kaldığını gösteriyor. Pilates egzersizleri omurganın daha sağlıklı olmasını, vücudun doğru pozisyonda duruş alışkanlığını kazanmasını sağlıyor. Pilates`in en önemli özelliği tüm vücudu esneterek omurların arasını açması.

Skolyoz : Pilates ile core bölgesi kasları denen vücudun merkez kaslarını herhangi bir egzersizle olamayacak kadar çalıştırarak omurganın stabilizasyonu ile kuvvet ve esnemesi sağlanarak omurganın olması gereken şekline kavuşması sağlanır. Özellikle ergenlik çağında hızlı gelişmeyle başlayan skolyoz konusunda Pilates ile net sonuçlara ulaşılmıştır.

ALETLİ PİLATES 

Hernia (Fıtık): Kişinin doktorunun verdiği bilgi ve talimatlara paralel, omurları destekleyen doğru programla tüm sırt kaslarının çalıştırılarak skolyozda olduğu gibi Pilates ile net sonuçlara ulaşılmıştır.

Osteoporoz : Kalıtsal yada yaş ve hormonel gelişmelere paralel olarak gelişen kemik erimesi özel muayene sonucu ortaya çıkar. Genelde her sene belli oranlarda artış gözlenen kemik erimesinde; çok özel hazırlanmış programlarla ilerlemenin önüne geçildiği hatta çok yeni ve özel vakalarda gerilemelere rastlanmıştır.

Doğum öncesi ve sonrası: Özellikle Pelvis bölgesi ve vücudun arkasının güçlendirilmesi ile kontrollü bir hamilelik, rahat doğum ve sonrasında çabuk form tutma sağlanılır.

Sporcu performansı: Ne kadar yetenekli olsa da vücudunun her iki yanını eşit kullanamayan sporcuların bu yüzden oluşan denge ( Balance ) bozukluğu genel performansı etkiler. Pilates ile vücudun dengesinin yani her iki tarafının eşit kuvvetinin ( balancing ) sağlanmasıyla yetenek – kuvvet dengesi gelişir ve üstün performans sağlanır.

Duruş (postür) bozuklukları: Günümüzün en büyük derdi olan, sürekli stres altında ve çoğunlukla hareketsiz, hatta zamanın çoğunu bilgisayar ekranına bakarak geçirmek, merdiven yerine asansör kullanmak, akşam iş dönüşü yorgun ve bitkin halde genellikle koltuk kanepe üzerine şekilsiz uzanıp televizyon seyretme yada günlük yaşantıda vücudun tek yanını kullanarak çalışma gibi sorunlardan; vücudun bazı kasları kısalırken bazılar uzun ama güçsüz ve sert hale gelir. Bu omurganın doğal pozisyonunun bozulmasına yol açar. Bu durum beraberinde ağrı getirir. Pilates ile vücudun her iki yanının eşit çalıştırılması ve dengeli gelişim sağlanması ile duruş bozukluklarının tedavisi sağlanır.

Önemli not :

Egzersizin Yapılmaması Gereken Durumlar
Kardiyak hastalığı (miyokard infarktüsü, aritmi, kontrolsüz hipertansiyon vb), pulmoner hipertansiyon, yeni geçirilmiş derin ven trombozu, obstrüktif ve restriktif akciğer hastalığı, ağır kas-iskelet sistemi hastalığı ve psikojenik bozukluğu olan (ancak bakıcıları ile) hastalarda egzersiz uygulanması uygun değildir.

bottom of page